Kontakt

HISTORIA FIRMY
 


1891 – Pierwsze budynie
Tradycja firmy Amylon jest dłuższa. Już w XIX w. Christian Peška zajął się tu przemysłowym przetwórstwem ziemniaków. Tę pionierską pracę od 1891 roku kontynuował jego szwagier František Malinský, który małą fabrykę przekształcił w duże przedsiębiorstwo, a to, z biegiem czasu wykupywało kolejne krochmalnie.

 


1912 - Założenie firmy
Na ten rok datuje się założenie Amylonu w miejscowości Ronov nad Sázavou. Firmę stworzono z myślą o doskonaleniu produkcji i ujednolicenia kierownictwa.

 


1945 - Część przedsiębiorstwa państwowego
Po drugiej wojnie światowej zakład w Ronowie wszedł w skład przedsiębiorstwa państwowego Amylon Havlíčkův Brod, a później - Škrobárny (Krochmalnie).

 


1994 - Prywatyzacja i powstanie spółki akcyjnej
Firma zadbała o zastrzeżenie znaku towarowego należącego do miasta Havlíčkův Brod i kojarzącego się z produktami z pobliskiego zakładu produkcyjnego Ronov nad Sázavou.

 

O firmie

Niektóre czeskie firmy zaliczają się do grona najstarszych w swych branżach przedsiębiorstw europejskich. Tak jest właśnie w przypadku naszej spółki Amylon, a.s. – producenta skrobi i produktów spożywczych.

Tradycja firmy sięga 1891 roku, choć samo powstanie Amylon, a.s. datuje się na 1912 rok. Jak łatwo wyliczyć, w 2012 r. nasze przedsiębiorstwo obchodzi imponującą rocznicę 100-lecia obecności na rynku. Jesteśmy, co zrozumiałe, dumni z tego faktu i chcielibyśmy podziękować naszym wszystkim klientom, bo to właśnie dzięki nim możemy świętować wspomniany jubileusz.

 

FILOZOFIA FIRMY

 

W dzisiejszych czasach - pełnych pośpiechu i nowoczesnych technologii - naszą filozofią, również w obszarze gotowania, jest zadowolony Klient. A właściwie - w głównej mierze – Klientka: nowoczesna kobieta, która lubi dbać o siebie oraz swą rodzinę. Stawia ona na smaczne posiłki, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu a łatwość ich przyrządzenia odpowiada wymaganiom tradycyjnej, a zarazem nowocześnie pojmowanej kuchni.

Naszym klientom oferujemy wysokiej jakości produkty, które chcemy promować na rynku.  Ten jest obecnie nasycony różnego rodzaju zagranicznymi daniami szybkiej kuchni, dlatego też my koncentrujemy się głównie na czeskim kliencie i tradycyjnych czeskich potrawach. Do naszych najważniejszych produktów zaliczają się popularne budynie, knedle, purée, ale też smażone przysmaki, takie jak naleśniki czy placki ziemniaczane.

Postanowiliśmy zadbać o rozwój nie tylko jakości i asortymentu - mając na względzie współczesny trend zdrowej i ekologicznej żywności rozwijamy też program BIO, który jest dziś naszą dumą.

Staramy się wsłuchiwać w potrzeby Klienta, inspirować się jego wymaganiami, doskonalić nasze produkty i rozwijać komunikację z odbiorcami. Pomaga nam w tym m.in. nowa strona. Ta stanowi dla nas wsparcie w dialogu z naszymi Klientami a dla kucharzy i kucharek -  źródło przydatnych informacji o możliwościach nowoczesnej kuchni. Klienci znajdą tu ciekawe przepisy, które udostępniamy nie tylko my, ale też i sami użytkownicy naszej strony.

My inspirujemy Was, Wy inspirujcie nas.

 

CEL FIRMY

 

Rynek po 1989 r. bardzo się zmienił i, przyznajemy, również dla nas ta przełomowa data oznaczała wyraźne zmiany. Dziś, w czasach ogromnej konkurencji ze strony firm zagranicznych, staramy się pozostać stricte czeskim producentem  - w naszej produkcji chcemy nadal wykorzystywać przede wszystkim czeskie surowce, które sami uprawiamy, a następnie przetwarzamy. Zależy nam na tym, by dostosować się do wymagań naszych Klientów i służyć im radą oraz pomocą w kuchni.

Za cel stawiamy sobie zdobycie w Czechach pozycji lidera naszej branży, zamierzamy też kontynuować swą działalność jako czeska innowacyjna firma dbająca o najwyższą jakość oferowanych produktów. Chcemy wspierać czeskie rolnictwo, przemysł spożywczy, a także produkcję i dystrybucję skrobi. Dążymy do tego, by nasze produkty ułatwiające pracę w kuchni spełniały wysokie wymagania nowoczesnego żywienia, a przy tym pozostawały smaczne i inspirujące.

Aby przybliżyć realizację naszych planów, zaczęliśmy pracować nad udoskonaleniem niektórych produktów, przygotowujemy też nowe, praktyczne opakowania. W ramach nowej strategii marketingowej rozwijamy dialog z Wami - naszymi Klientami - za pośrednictwem strony w Internecie, profilu na Facebooku, czasopism i reklam w programach telewizyjnych.

Pewność, której nie stracisz w kuchni.

 

HISTORIA

 

Typowe czeskie menu kształtowało się w drugiej połowie XIX w. i w pierwszej połowie XX wieku.

Przemysł krochmalniczy na ziemiach czeskich przed wojną, po wojnie, ale też w czasach ustroju socjalistycznego, symbolizowało logo marki Amylon, składające się z kwiatu ziemniaka i litery „A" (od nazwy AMYL – skrobia, krochmal).

Firmę Amylon założono celem doskonalenia procesu produkcji skrobi i ustanowienia wspólnego kierownictwa w branży krochmalniczej. Zakłady, które niegdyś należały do czterech firm, w 1912 r. w Ronovie nad Sázavou połączono w jedno główne przedsiębiorstwo. Tradycja naszej spółki sięga jeszcze wcześniej – do XIX w., kiedy to niejaki Christian Peška zajął się przemysłowym przetwórstwem ziemniaków. Schedę po nim przejął w 1891 r. jego szwagier František Malinský, który przekształcił małą fabryczkę w potężne przedsiębiorstwo, a to stopniowo wykupywało kolejne krochmalnie. Sam Amylon powstał w wyniku fuzji z zakładami z miejscowości Nížkov i Přibyslav

Po drugiej wojnie światowej zakład w Ronovie stał się częścią przedsiębiorstwa państwowego Amylon Havlíčkův Brod, a później  przedsiębiorstwa państwowego Škrobárny (Krochmalnie). To ostatnie sprywatyzowano, a dzisiejszy Amylon jako odrębna spółka akcyjna  powstał w 1994 r. 

Firma zadbała też o zastrzeżenie znaku towarowego należącego do miasta Havlíčkův Brod i kojarzącego się z produktami pobliskiego zakładu produkcyjnego Ronov nad Sázavou.

 

PRZEMYSŁOWA PRODUKCJA SKROBI

 

Produkcja firmy spożywczej Amylon, a.s. obejmuje 2 obszary - produkty dla przemysłu powstają w zakładach Havlíčkův Brod i Polná, zaś produkty pakowane (dla klientów końcowych) - w Ronovie nad Sázavou.

 

PRODUKCJA DLA PRZEMYSŁU

 

Skrobia jako polisacharyd zapasowy występuje u większości roślin, spośród których jednak niewiele można wykorzystać do praktycznej produkcji (czy też, ściślej rzecz ujmując, pozyskania) skrobi. Do tego celu służą bulwy lub nasiona, przy czym istnieje istotna różnica pomiędzy skrobią pozyskaną z pierwszego i drugiego źródła. Skrobia bulw (np. ziemniaków) znajduje się w środowisku z przewagą wody, dlatego też jej ziarna są duże, polidyspersyjne, pulchne. W takich warunkach woda może się przedostawać do wnętrza i na zewnątrz przez swoistą  splątaną sieć cząsteczek . Skrobia w nasionach (kukurydza, pszenica) odkłada się natomiast w miejscu zawierającym maks. 20% wody. Jest zazwyczaj monodyspersyjna, drobna - w tej sytuacji przeniknięcie wody do środka okazuje się bardzo trudne.

Głównym źródłem skrobi są kukurydza, ziemniaki i pszenica.

Skrobia może mieć też różny skład chemiczny, różnice dotyczą zwłaszcza zawartości makrocząsteczek amylozy (struktura liniowa łańcucha) i amylopektyny (rozgałęziony łańcuch).

Produkcja przemysłowa firmy Amylon, a.s. obejmuje produkty takie jak skrobia pszeniczna, gluten i maltodekstryna. W tym obszarze odwołujemy się do stuletniej tradycji stosując przy tym najnowsze europejskie technologie obecne w przemyśle krochmalniczym.  Wspomniane produkty przygotowujemy w jakości standardowej i BIO.

Firma Amylon, a.s. specjalizuje się w produkcji i sprzedaży zarówno spożywczej, jak i przemysłowej skrobi. Uzupełnieniem naszego asortymentu są kleje, dekstryny i skrobia modyfikowana. Produkcja z tego obszaru jest odizolowana od produkcji spożywczej. Stosowany przez nas system jakości posiada certyfikat normy ISO 22000.

 

PRODUKCJA

 

Produkcja wyrobów – produktów pakowanych - obejmuje kilka grup. Nasz towar kierujemy do hurtowni, niezależnych sklepów i sieci handlowych – w Czechach oraz za granicą.  Gwarancję wysokiej jakości produktów końcowych przez nas produkowanych stanowi  fakt, że do produkcji wykorzystujemy naszą skrobię pszeniczną i wiele innych surowców z czeskiego regionu Vysočina. Stosowany przez nas system jakości posiada certyfikat normy IFS.

 

MISJA FIRMY

 
  • Amylon, spółka akcyjna, to tradycyjny producent wysokiej jakości produktów dla przemysłu oraz pakowanych produktów spożywczych i surowców.
  • Dążymy do tego, by na rynku postrzegano nas jako prawdziwie europejskiego partnera handlowego, który analizuje wymagania klientów, ocenia je i dostosowuje się do oczekiwań odbiorców.
  • Działamy odpowiedzialnie, a wszystkim naszym pracownikom umożliwiamy rozwój zawodowy i realizację wytyczonych celów.